Zoekt u onze downloads? Die kunt u vinden in de footer.

Marnix, het Rotterdamse Gymnasium

Het Marnix Gymnasium is een categoraal gymnasium dat leerlingen opleidt voor wetenschappelijk onderwijs. De school telt ruim 600 leerlingen, die uit alle delen van Rotterdam en wijde omgeving komen. Samen vormen zij een mooie afspiegeling van het grootstedelijke en creatieve karakter van de stad Rotterdam.

We laten ons inspireren door de klassieke en christelijke cultuur en bieden als gymnasium een veilige onderwijsomgeving, waarbinnen leerlingen intellectueel worden uitgedaagd en gestimuleerd tot persoonlijke groei. Daarbij stellen we als doel dat leerlingen zich ontwikkelen tot zelfstandig denkende volwassenen, die eigen keuzes maken en omzien naar elkaar en de medemens elders in de wereld. Rekening houden met anderen is ook in de dagelijkse omgang een basiswaarde voor iedereen binnen de school.

We vinden het belangrijk dat leerlingen nadenken over achterliggende vragen, zich een eigen mening vormen en leren omgaan met verschillen tussen mensen.

Geschiedenis

Het Marnix Gymnasium is opgericht in 1903. De school startte in een gebouw aan de Jonker Fransstraat en trok leerlingen uit de hele provincie. In 1927 kreeg de school een nieuw gebouw aan het Henegouwerplein. Dit inmiddels monumentale gebouw is al negentig jaar als school in gebruik. Sinds 2011 wordt een deel van de lessen van het Marnix weer in dit gebouw gegeven. Met haar ruim honderd jaar geschiedenis kent de school vele mooie tradities die je eigenlijk alleen op een categoraal gymnasium tegenkomt.

Bereikbaarheid

Inmiddels is het Marnix Gymnasium alweer ruim vijftig jaar aan de Essenburgsingel gevestigd, vlakbij Diergaarde Blijdorp. Het gebouw heeft een prettige sfeer en ademt rust uit. Kom binnen in de school en je voelt je direct thuis. De school is gemakkelijk bereikbaar met de fiets of met het openbaar vervoer: het Marnix staat op 10 minuten loopafstand van het Centraal Station. Buslijnen 38 en 44 stoppen voor de school en ook de tramlijnen 21 en 23 stoppen vlakbij.

Eigen sportveld

Ook al ligt de school midden in de stad, er is veel ruimte rondom het gebouw: we hebben een eigen sportveld. Dit wordt natuurlijk gebruikt voor lichamelijke opvoeding, maar buiten de lessen wordt er ook regelmatig een balletje getrapt.

CVO

Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs

Onze school maakt deel uit van CVO. Deze vereniging omvat zeven scholengroepen voor voortgezet onderwijs, variërend van praktijkonderwijs tot categoraal gymnasium. De meeste CVO-scholen zijn brede scholengemeenschappen. Ze verzorgen op 40 locaties onderwijs voor zo’n 20.000 leerlingen.

CVO biedt jonge mensen stimulerend onderwijs en een brede vorming, rekening houdend met de individuele mogelijkheden van de leerlingen. De CVO-scholen hebben hun onderwijs kleinschalig georganiseerd, zodat leerlingen zich veilig kunnen voelen en gekend weten.

Bestuur CVO
Voorzitter Raad van Bestuur: drs. H.H.Post