25 januari 2017

Staatssecretaris Sander Dekker
op bezoek bij het Marnix Gymnasium

Leerlingen, docenten en schoolleiding in gesprek over diversiteit

Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker initiëren een Gelijke Kansen Week. In een schoolbus bezoeken zij een week lang door het hele land initiatieven die kansengelijkheid bevorderen.

De staatssecretaris ging samen met Directeur-Generaal Primair en Voortgezet Onderwijs Alida Oppers in gesprek met leerlingen, docenten en schoolleiding over hoe om te gaan met diversiteit in de klas. Leerlingen vertelden over hun ervaringen bij het opgroeien in de grootstedelijke context, de verschillende leefwerelden waartussen zij moeten schakelen en de gevolgen daarvan op school. Zij maakten in samenspraak met de docenten duidelijk hoe dat doorwerkt in de klas.

Samen met Iliass El Hadioui, socioloog en docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en programmaleider van De Transformatieve School, volgen docenten een professionaliseringsproject over pedagogisch handelen in een grootstedelijke omgeving.
Denkend vanuit de pedagogische driehoek van de thuiscultuur, de schoolcultuur en de straatcultuur worden binnen het programma handvatten aangereikt om beter te kunnen omgaan met verschillen, met als doel dat ook stedelijke jongeren met een straatsocialisatie gelijke kansen krijgen en docenten goed kunnen toekomen aan de inhoudelijke kennisoverdracht.