Woensdagochtend 9 maart hebben zo’n 60 eerstejaars en leerlingen van het Pre-Gymnasium twee presentaties bijgewoond over de Luchtclub en luchtkwaliteit.
De presentaties werden gehouden door Peter van Breugel van DCMR Milieudienst Rijnmond (Vakspecialist Luchtkwaliteit Monitoring) en Jaap Kes, beleidsadviseur bij Gemeente Rotterdam en oud-leerling van het Marnix.
De Luchtclub is een initiatief van de gemeente Rotterdam. Inwoners van de stad kunnen daar een gratis luchtkwaliteitssensor aanvragen. De sensor meet fijnstof (PM2.5) op de plek waar deze is opgehangen. De resultaten van zo’n 500 sensoren zijn terug te vinden op de site https://samenmeten.rivm.nl/dataportaal/. Ook het Marnix heeft een dergelijke sensor opgehangen: deze meet de hoeveelheid fijnstof in de docententuin.
Het belang van een goede luchtkwaliteit is door Peter duidelijk naar voren gebracht. De motivatie van de gemeente Rotterdam om gratis sensoren uit te delen is door Jaap uit de doeken gedaan.
Na beide presentaties heeft Paul Dullaard, als betrokken bewoner van gebied Rozenburg (dat sinds 2012 deel uitmaakt van de stad), nog de tijd genomen om uit te leggen waarom ook hij een sensor bij zijn huis heeft hangen: ‘Je kunt als burger wel klagen, maar beter is te weten of je wel reden hebt tot klagen. En als je een reden hebt, moet je wat gaan doen aan het oplossen van het probleem’.
De leerlingen gingen het laatste half uur groepsgewijs aan de slag met een viertal opdrachten die door Peter zijn aangedragen. Ze hebben onderzocht hoe het er (op dat moment) voor stond met de hoeveelheid fijnstof in hun straat of buurt. Ze hebben daarnaast (soms verrassende) oplossingen aangedragen voor de verdere verbetering van de luchtkwaliteit in de stad.